catalunya
Imatge de la Mesa del Parlament.
Imatge de la Mesa del Parlament.
|
Fuente
:
PARLAMENT

La majoria independentista bloqueja el debat parlamentari

Les diferències en el bloc sobiranista provoca que la discusió política quedi ajornada i es convoca un ple burocràtic

0
Mar, 17 Abr 2018

Les diferències estratègiques del bloc independentista ha bloquejat, de nou, el debat parlamentari. La majoria a la Mesa del Parlament no ha permés que el ple de dimecres 25 d'abril es discuteixin proposicions polítiques i serà un plenari burocràtic, en el que s'aprovaran els decrets llei sobre la pròrroga pressupuestària i la paga dels funcionaris i la liquidació pressupostària dels comptes del Parlament.

Aquests decrets, que signen la vicepresidenta del Govern espanyol i ministra de la Presidència, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, en aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, van ser retirats de l’ordre del dia de l’últim ple, el 5 d’abril, per acord de la Junta de Portaveus i a petició del bloc independentista, que demanava el parer dels serveis jurídics de la Cambra sobre si els debats corresponents es podien fer sense que cap representant del Govern presentés els decrets davant el Ple.

Els serveis jurídics consideren que sí que es pot fer, tal i com van expressar els grups de l'oposició. Així, doncs, el debat i la votació perquè la cambra validi tots dos decrets es faran un dia abans que expiri el termini legal per fer-ho.

Els grups parlamentaris tenien previst incorporar tres propostes de resolució: dues sobre el conflicte de Gaza amb Israel (presentades per Comuns i CUP i pel PSC) i una altra del PP sobre TV3 i Catalunya Ràdio.

A més, Ciutadans ha presentat just a temps les seves dues: una sobre la manifestació de diumenge passat i el paper dels sindicats UGT i CCOO en l'organització i una segona sobre la violència dels CDR i la petició d'una condemna a la violència.

Així mateix, la resta de grups també han expressat la seva voluntat de presentar més proposicions per debatre en el plenari. Davant les diferències de criteri dins del bloc sobiranista, s'ha preferit deixar pel proper dimecres un ple burocràtic i perfilar un plenari plenament polític per a la primera setmana de maig, on es discutirien nou propostes de resolució, com a mínim.

Elisenda Alamany, de Comú-Podem, ha expressat la voluntat del seu grup de fer un "ple d'investidura" que posi fi al bloqueig polític i ha instat a trobar punts en comú que abandonin tant la unilateralitat com l'immobilisme. Així, es podria formar un govern de la Generalitat efectiu.

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha posat damunt la taula la seva "indignació" per "l'intent de fer callar Cs" i ha afirmat que "Ciutadans era l'única formació que havia presentat propostes amb requisits per debatre al ple". Aquesta afirmació ha estat desmentida per la resta de grups parlamentaris, que han recordat que Carrizosa ha estat l'últim en entrar al registre les dues proposicions just abans de la reunió de la Mesa.

Així mateix, Carrizosa ha dit que la paràlisi del Parlament no permet debatre sobre sanitat, educació o la dependència. No obstant, les dues propostes de resolució de Cs eren sobre la manifestació independentista de diumenge passat i sobre la violència dels CDR.

Eva Granados, portaveu parlamentària del PSC-Units, també s'ha afegit a la crítica del bloqueig i ha considerat que "hi ha una majoria que no vol posar en marxa la legislatura". Per Granados, l'ombra de Puigdemont "plana dins de la junta de portaveus".

 

Jordi Oliveres és periodista

 


Multimedia